TOUR DE FRANCE 1950 , De Plataan van Abdel Kader Zaaf.

video converter 4.1.9

Er bestaat een beroemde anekdote uit de wielerwereld met in de hoofdrol de Algerijnse renner Abdelkader Zaaf, die tijdens de Tour de France van 1950 in de 13e etappe (27 juli) van Perpignan naar Nîmes met zijn landgenoot Marcel Molines 20 minuten voorsprong op het peloton had genomen.

Door de enorme hitte, meer dan 35º, dronk hij 1 wellicht 2 flessen witte wijn leeg. Slingerend over de weg, met fiets en al omgevallen werd hij door omstanders tegen een van de platanen gezet en viel in slaap.

Het peloton reed de slapende man voorbij die, wakker geworden, door omstanders weer op z'n fiets werd geholpen om zijn wedstrijd voort te zetten, hij viel opnieuw, werd uit de koers genomen en naar het ziekenhuis vervoerd. De volgende dag mocht Zaaf niet starten omdat hij de etappe niet had uitgereden. Overigens won Molines de etappe.


Er zijn nogal wat anekdotes over deze opmerkelijke gebeurtenis in omloop. Zaaf vooraf gedrogeerd, teveel peppillen in èèn keer, geen fles, maar een gevulde bidon, geen witte wijn maar rode wijn, brandewijn of druivenmost uit de streek, Carthagène. Toeschouwers die rode wijn over zijn hoofd goten om hem weer fit te krijgen. Zaaf na zijn dutje de verkeerde kant op geduwd, opnieuw van de fiets gevallen, uit de koers genomen en naar het ziekenhuis in Nîmes vervoerd. Maar de volgende dag uit het raam gekropen en toch naar de start gegaan en door de officials in de kraag gegrepen en uit de koers gezet. (klik hier voor het filmfragment uit een andere bron)

Later vertelde Zaaf dat hij de wedstrijdcommissarissen had voorgesteld om vooraf aan de 14e etappe alsnog per fiets die laatste km’s naar Nîmes af te leggen hetgeen hem werd geweigerd.

Waar stond de plataan van Zaaf?

De exacte locatie van het incident is niet bekend, maar er wordt verondersteld dat het heeft plaatsgevonden tussen Boisseron en Sommières.

De etappe volgde de toenmalige verbindingsweg van Boisseron naar Sommières, aangegeven op de Googlekaart. Goed is daarop te zien dat de rij platanen, aan de oostkant van de weg, ophoudt waar de in 1999 vernieuwde weg begint. Het is zeer waarschijnlijk dat de rij bomen ooit langer was.

In de nog bestaande franse zwart-wit filmbeelden van deze 13e etappe zie je een auto van de Tourorganisatie van links naar rechts door het beeld gaan. Stopt bij Zaaf die langs de kant van de weg tegen een plataan ligt.
Achter de rij platanen bevindt zich een scheidingsmuurtje naar het hoger gelegen bouwlandperceel, dit muurtje is ongeveer één meter hoog. Dat is af te leiden door vergelijking met de omstanders.



In een documentaire van de VPRO, uitgezonden 24 maart 2000, is Wilfried de Jong op zoek gegaan naar die plataan. Op zijn vermoedelijke plek aangekomen constateert hij dat men bezig is de daar aanwezige platanen om te zagen omdat er een nieuwe weg wordt aangelegd. De locatie die hij in de film laat zien, waar de gebeurtenissen zich zouden hebben afgespeeld, is naar onze mening mogelijk onjuist. De oorspronkelijke zwart-wit beelden lijken andere locale omstandigheden te laten zien, zoals bijv. de hoogte van de muur achter "zijn" plataan.

Tijd voor een hernieuwd onderzoek.