Mont St.-Michel, St. Michaelsmount en Skellig Michael.

Er is een opvallende analogie in naamgeving van veel hoog- of afgelegen monastieke bouwwerken in Europa, vaak aan of in zee, zoals Mont St.-Michel in NormandiĆ« (FR.), St. Michaelsmount in Cornwall (UK) en Skellig Michael (IR). Enkele van die bouwwerken zouden zich bevinden op de z.g. Michaelslijn, een oeroude pelgrimsroute die Skellig Michael verbindt met St. Michael’s Mount, Mont St Michel, Bourges, Perugia, Monte Gargano, Delphi, Athens and Delos.
Het eilandje St. Michaelsmount werd in de 11e eeuw geschonken aan de monniken van St. Michel, die daar een klooster hebben gesticht.

De bijzondere ligging, geografisch en ecologisch, een rijke historische context, doel van pelgrimages en dan ook nog de mythisch/energetische kwaliteiten van deze plekken en het zeetraject als verbinding tussen deze drie, bieden genoeg aanknopingspunten voor een eigen nader onderzoek.

NB. De materie is complex: er zijn nogal wat Michael-leylijnen, St.Michael ways (pelgrimsroutes) en Michael lijnen beschreven, zowel op de Britse eilanden als ook in Europa, die de vele Michaelplekken met elkaar in verband brengen, maar zeer van elkaar verschillende fenomenen zijn. (Meer over de diverse soorten lijnen, zie: Lijnen en Lijnstructuren in Europa)
 

Mont St.-Michel St. Michaelsmount Skellig Michael

< terug