Voetballend over de top, 1 juli 1916

De slag bij de Somme

Op 1 juli 1916 begon het grote aanvalsoffensief op de stellingen van de Duitsers. Aan beide zijden van het front werd de confrontatie maandenlang voorbereid totdat zeker een miljoen soldaten en 200.000 paarden waren samengetrokken, met onnoembare hoeveelheden geweren, kanonnen en munitie. 

De Britse strategie werkte niet of nauwelijks, door de weersomstandigheden, tegenstrijdige berichten en de onverwacht sterke tegenstand. Het dagenlange artilleriebombardement had weinig effect gehad op de Duitsers.
Hun prikkeldraad versperringen, de sterke linies en mitrailleurs waren nog intact.
De Duitsers hadden onzichtbaar voor de Britse spotters enorme versterkingen aangebracht in de hoger gelegen dorpen en beschikten over diepe bomvrije schuilplaatsen in het open veld.
De meeste Duitse linies lagen op hogere posities in het landschap, een gevolg daarvan was dat de zwaarbepakte Britten zich omhoog moesten vechten, door het gebied dat door de voorafgaande bombardementen praktisch onbegaanbaar was geworden.


De aanval op Montauban

In de front sectoren onder Montauban bevonden zich een aantal Duitse machinegeweerposten
(overzichtskaart X,Y en Z).
De pelotons van Captain Nevill (onderdeel van de 8th East Surreys) hadden het zeer zwaar te verduren bij de eerste aanvalgolf om 07.30 uur en de verliezen aan manschappen en officieren waren dan ook zeer hoog.
Reserve eenheden (7th W.Kents) moesten de taak overnemen.

De pijlen op de overzichtskaart van 1 juli 1916 geven een goed beeld van de eenheden die in grote problemen kwamen en andere die minder tegenstand ondervonden. Montauban werd om 10.00 uur ingenomen.