Ispra = Paris


Voor de bewoners van het Italiaanse plaatsje Ispra is het niets nieuws,
er is een connectie met Parijs (ofwel Paris). Namelijk, als je de letters van ISPRA door elkaar schudt kom je vanzelf op PARIS.
(beweeg cursor over de afbeelding)


Dit anagram was aanleiding voor een kunstgeografisch project op locatie, dat wij in september 2004 in  opdracht van het JRC-onderzoekscentrum in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU hebben uitgevoerd.

Een van de meest bekende parijse cartografische bijzonderheden is de zogeheten Meridiaan van Parijs. Dit betreft het parijse deel van de franse 0-meridiaan, ingemeten in de achttiende eeuw, die loopt van Duinkerken dwars door Parijs naar Barcelona.

Wij kozen ervoor deze meridiaan over te zetten van Parijs naar Ispra, om daarmee een nieuwe zichtbare connectie te creƫren tussen Ispra en Parijs, Paris=Ispra.(zie bij Projecten).

De kunstenaar Dibbets heeft de parijse meridiaan betrokken in een kunstwerk als monument voor de Franse astronoom Arago. "Hoe mathematischer een punt of een lijn, hoe groter het verlangen om er op te gaan staan", zegt Dibbets hierover. Het monument bestaat uit 135 ronde koperen plaatjes in de straten, de parken en op de pleinen van Parijs, van noord naar zuid. Dibbets ging uit van de lege sokkel van Arago die zich precies op de meridiaan bevindt. Vanaf daar plaatste hij de medaillons naar het zuiden en het noorden door o.a. het Observatoire en het Louvre. (zie bij Projecten)

Dit Parijse traject is door ons geprojecteerd en gemarkeerd in de straten van Ispra, het virtuele bestaan van de meridiaan gespiegeld in de plattegrond van Ispra. Doorgetrokken naar het noorden en het zuiden, tot waar ze verdwijnt in het water, maakt dit naar analogie van de franse 0-meridiaan, Pta d'Ispra (noordelijk) tot Duinkerken en St. Anna (zuidelijk) tot Barcelona.(klik)

Alle locaties zijn door ons berekend, gemarkeerd en geregistreerd.
(verder)