Majakowskiring

terug

Majakowskiring

De omgeving had altijd een grote aantrekkingskracht gehad op machthebbers en hun hofhouding.
Het meest bekend is de Majakowskiring. Deze ellipsvormige straat is aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan. Rijken bouwden hier hun villa’s.

Na de oorlog werd dit woonoord afgescheiden van de omgeving en in 1950 vernoemd naar de controversiële, maar blijkbaar in ere herstelde Russische dichter.


Mielke woonde in de Stille Strasse nr 10, waar nu de sociale dienst verblijft. Majakowskiring nr 58 was het huis van Honecker en op nr 34 woonde Becher, minister van cultuur en tekstschrijver van het DDR volkslied “Auferstanden aus Ruinen ”. (klik in de postzegel)

Lotte Ulbricht is er altijd blijven wonen, eerst op nr 28/30 (samen met Walter) en later tot haar dood op nr 12.

De naoorlogse verwijzing naar deze typische oude Berlijnse woonwijk is al veel betekenend. “das (kleine) Städchen”, gelegen in het “Sondergebiet Niederschönhausen”, te bereiken met de “Sonderzug nach Pankow”.

Niederschönhausen behoort tot de weinige Pruisische paleizen in en rond Berlijn die de tweede wereldoorlog ongeschonden zijn doorgekomen. Tijdens de nazi-tijd werd het paleis gebruikt om ‘goede’ kunst te tonen en ‘foute’ kunst op te bergen.

Nadat de Russische kommantatur de plek hadden verlaten werd het in 1949 de ambtswoning van de eerste DDR president Wilhelm Pieck. Later gebruikte de DDR het als gastenverblijf waar mensen als Fidel Castro en Michael Gorbatschov verbleven.

De nu bijna vergeten satirische song “Sonderzug nach Pankow” van Udo Lindenberg uit 1983 heeft Pankov en de DDR mythe een andere inhoud gegeven.

In 1990 werd overeengekomen om juist hier de koude oorlog officieel te beëindigen (4 geallieerden en 2 Duitslanden). Daarna bleef de toekomst onzeker.

2009: Start van de renovatie van het slot, de tuin en de dienstgebouwen, waarmee het belang van deze bijzondere locatie voor de EG en de komende generaties wordt benadrukt.

2016: Het slot en de tuinen zijn weer een verademing van rust en stilte in Pankov. In de twee portiersloges is een informatieve permanente expositie ingericht over de geschiedenis van het slot, de belangrijkste gebeurtenissen en de vele bijzondere gasten. Dan wordt pas goed duidelijk welke rol deze plek heeft gespeeld in het Duitsland van de 20e eeuw.

Udo Lindenberg
Sonderzug nach Pankow


klik op afb. voor video